ANTALYA BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ (BDT)
Antalya Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) Nedir? Bilişsel Davranışçı Terapiye Neden İhtiyat Duymalıyız? Bilişsel Davranışçı Terapinin Riskleri Nelerdir? Bilişsel Davranışçı Terapiye Nasıl Hazırlanmalıyız? Bilişsel Davranışçı Terapide Beklentilerimiz Nelerdir?
Antalya Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) Nedir?
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT); insanların içinde bulunmuş oldukları ruhsal çöküntünün, günlük hayatta karşılaşmış oldukları zorlukların, yaşamış oldukları stresli günlerin geride kalması için karşılıklı konuşma seansları ile yapılan farkındalık arttırıcı terapi yöntemidir.
Bilişsel Davranışçı Terapiye Neden İhtiyat Duymalıyız?
BDT duygusal anlamda yaşamış olduğumuz zorluklarla baş edebilmemiz için gereklidir. Aşağıda belirttiğim durumlar için katılmanızda fayda vardır.
- Bipolar Bozukluk (İkiuçlu bozukluk, Manik Depresif Hastalık), Depresyon, Yaygın Anksiyete Bozukluğu, Obsesif – Kompulsif Bozukluk, Sosyal Fobi, Panik Bozukluğu, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Özgül Fobiler, Obesite (Şişmanlık), Yeme Bozuklukları, Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Uyuşturucu Madde Bağımlılığı, Nikotin (Sigara) bağımlılığı, durumlarını yönetmek için, bunların oluşmasını engellemek için ve bu hastalıkların üstesinden ilaç kullanmadan gelebilmeniz için gereklidir.
- Duygularınızı kontrol edebilmeniz için,
- İlişkilerinizde daha sağlıklı ve daha kontrollü olabilmeniz için,
- Yas durumlarınızı yönetebilmeniz için,
- Fiziksel veya duygusal şiddetle baş etmek için,
- Her türlü istismar olaylarını yönetebilmek için,
- Kanser, şeker, tansiyon, kalp ve benzeri hastalıklarınızla mücadele edebilmeniz için BDT’ye ihtiyaç vardır.
Bilişsel Davranışçı Terapinin Riskleri Nelerdir?
Antalya Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) Nedir? Bu kısımda riskleri konusuna değinecek olursak aslında BDT’nin çok az riskleri olduğunu söyleyebiliriz. Seanslarda yaşamınız boyunca karşılaştığınız zorlukların, kayıpların, çöküntülerin, şiddetin vesaire hepsinin farkına varacağınızdan dolayı ve aynı zamanda bu durumları yeniden hatırlayacağınızdan duygulanabilir ve hatta ağlayabilirsiniz. Bunların yanında bedeninizde halsizlik hissi ve tükenmişlik hissine kısmen de olsa kapılabilirsiniz.
Korku yaşadığınız bir durumla baş etmek istediğiniz zaman örneğin; karanlık fobinizi yenmeye çalışıyorsunuz diyelim bu durumda karanlığa maruz kalacağınızdan dolayı böylesine bir durumda gerilmeler yaşayabilir ve strese girebilirsiniz.
Bunlardan başa çıkmanın en iyi yolu iyi bir terapistle çalışmak olacaktır.
Bilişsel Davranışçı Terapiye Nasıl Hazırlanmalıyız?
Bunun kararını kendiniz verebilirsiniz ya da psikiyatri uzmanınız size bunun gerekli olduğunu söyleyebilir.
Bu durumda öncelikle internetten yardım alarak terapistin sayfasındaki yorumları okuyarak hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ya da ön görüşme için kısa bir randevu alarak da kararınızı verebilirsiniz.
Bilişsel Davranışçı Terapide Beklentilerimiz Nelerdir?
İçinde bulunmuş olduğunuz ruhsal durumun çözülmesi için bu alanda yapılan grup terapilerine katılabilirsiniz. Bunun yanı sıra bireysel seanslara katılabilir ve içinde bulunmuş olduğunuz durumdan çıkarak ya da buna alışarak yaşamaya devam edebilirsiniz. En önemlisi alışma sürecidir. Alışma sürecinde başka bir bunalım anınızı yönetmeyi kendi başınıza çözebilme yeteneğine de sahip olabilirsiniz.
Örneğin; iş yerinizde yaşadığınız yoğun tempodan dolayı çıkabilecek stres ortamına, ilerleyen zamanlarda daha ılımlı yaklaşabilir ve öfke kontrolünüzü sağlamada başarılı olabilirsiniz.
Antalya Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) Nedir? Yazımızda dilerim sizlere faydalı olabilecek bilgilere değinmişizdir. ANT Aile Danışmanlık Merkezi olarak sizlere teşekkür ederiz.
Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimini Satın Almak İçin Tıklayınız.
Aile Danışmanı Ve İletişim Uzmanı Hüsameddin EKİCİ
Yazar Hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız.