Genel

İşaret Dili

İŞARET DİLİ

İşaret Dili , doğuştan veya sonradan gelişen duymama ve duymamaya bağlı olarak gelişen konuşamayan bireylerin iletişimini kolaylaştırmak için hazırlanmıştır.

İşitme engelli bireylerin topluma daha rahat ayak uydurup hayatlarına devam edebilmeleri için geliştirilmiş olan bir dildir. Bu dil, el ve parmakların çeşitli hareketlerinin bir veya bir kaç kavrama denk geldiği gibi jest ve mimiklerin de işe koşulduğu bir dildir. İşitme engellilik bir zamanlar kişinin kaderi gibi görülüp zeka ve bedensel olarak sağlam olan yalnızca işitemeyen ve buna bağlı olarak da sesleri çıkarıp taklit edemeyen kişileri yalnızlığa mahkum etmiştir. Onlar da zamanında ilkel insanların henüz söz ve kelimeler ortaya çıkmadan yaptıkları gibi doğaçlama el kol hareketleri ile dertlerini anlatmaya çalışmışlardır. Ancak işitememek bir kader olamamalıydı ve onlar da konuşma dilindeki sözcüklerin karşılıklarını duyamasalar da söyleyemeseler de jest, mimik, el, kol ve parmaklarını kullanarak yapabilmeliydiler. İşte bilinen ilk işaret dili İtalyan doktor Grilamo Cardano tarafından hazırlanmış ve sonrasında 1620 yıllarında geliştirilerek ilk işaret dilinin kitabı hazırlanmıştır.

İşaret Dilinin Şekillenmesi

Tüm bu gelişmelerin ardından ülkeler kendi işaret dillerini oluşturmaya başlamışlar ve ülkemizde de Türkiye ve KKTC de kullanılmak üzere Türk İşaret Dili (TİD) oluşturulmuş; işaret dilinin yöreden yöreye farklılıkların ortadan kaldırılması ve işitme engelli bireyler arasında ortak bir dil oluşturulmasına katkıda bulunmak amacıyla Türk İşaret Dili Sözlüğü hazırlanmıştır. TİD Sözlüğünde 2607 kelimeden oluşan işaretler, görseller ve alfabe hareketleri yer almaktadır.

İşaret dilini yaygınlaştırmak ve işitme engelli bireylere öğretmen amacı ile alanda öğretmenlik bölümleri açıldığı gibi işitme engelli bireylere günlük hayatta yardımcı olmak isteyen gönüllü vatandaşlar için de sertifika programları hazırlanmıştır. Bu dili bilen personel ihtiyacı gün geçtikçe artmış ve işitme engellinin günlük hayattaki konforunu artırmak ve gündelik yaşamlarında bir refakatçi olmadan hayata dahil olabilmeleri için her kurumda gerek özel gerekse devlet kurumlarında bu dili bilen personel çalıştırılması ihtiyacı doğmuştur. Unutmamalıyız ki her birimiz birer engelli adayıyız ve bu dili öğrenip geliştirmek ve yaymakla bir nevi yükümlüyüz. Öğrenmesi ve kullanması zor olmayan , kişisel gelişiminize de katkı sağlayacak olan bu dili öğrenerek onları daha iyi anlayabilmek ve onlarla iletişime geçip yardımcı olmak isterseniz.

İşaret dili tercümanlığı eğitimi sertifikası için burayı, işaret dili sertifikası için de burayı tıklayarak hemen alabilirsiniz. isterseniz bizimle iletişime de geçebilirsiniz. +90 242 228 51 37   – 0555 075 29 440542 580 96 19

Unutmayalım En Büyük Engel Sizsiniz!

Aile Danışmanı Meltem ACAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir